Tuomas Linna, Every little thing
Tuomas Linna, Every little thing

Jokainen pieni asia, 2020
Pienoismalli, Diskopallo, 25 × 12 × 15 cm

Tuomas Linna, Every little thing

Taiteilijanero pantuaan miestaiteilijaa, 2020
Valokuva, 21 x 29,7 cm (kehys)

Tuomas Linna, Every little thing

Ikuinen onni, 2020
Tammen oksa, 10,5 × 14,8 cm


1990-luvulla istutin vanhempieni kanssa tammen. Se on meille suomalaisille pyhä puu. Jo Kalevalassa siitä kirjoitettiin: 
Kenpä siitä oksan otti, se otti ikuisen onnen

Kehystin ikuisen onnen.

*

Tuomas Linna, Every little thing

Pieni pala paratiisia, 2020
Neliapila, 14,8 × 21 cm

Tuomas Linna, Every little thing
Tuomas Linna,
Näen tähdenlentoja, 2020
Valokuva, 59,4 × 84,1 cm (kehys)
Tuomas Linna, Every little thing

Päälleni ja päällemme kakanneet linnut, 2020
Valokuva, 21 × 29,7 cm (kehys) x 2

Tuomas Linna, Every little thing

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön, 2018
100 markan seteli ja 100 euron seteli, 29,7 x 42 cm (kehys) x 2


Olin kaksitoista kun löysin tyhjän käsilaukun ja sen vieressä olevan pankkikortin. Otin pankkikortin talteen. Viikon päästä sain kirjeen, mikä sisälsi 100 markan setelin. Se oli palkkio rehellisyydestäni. Kerroin ylpeänä asiasta ystävilleni. Yksi heistä ilmoitti, että olin löytänyt hänen varastamansa käsilaukun. Säilytin seteliä ja huonoa omaatuntoani kirjekuoressa.

20-vuotta myöhemmin löysin 100 euron setelin Venetsian Biennaalin puistosta.  Kannoin huonoa omaatuntontoani takataskussani. 

Kehystin vuonna 1997 ja 2017 kätkemäni setelit.

*

Tuomas Linna, Every little thing
Tuomas Linna, Jokainen pieni asia
Nelimarkka-museo, Alajärvi
15.3.2020 & 2.6.–30.8.2020
Nelimarkka-museossa Jokainen pieni asia -näyttelyssä on esillä Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan 2019, Tuomas Linnan, teoksia: valokuvia, valmisesineitä sekä teoksiin liittyviä tekstejä. Esillä on myös Linnan Viipyilyä Rapalaaksossa -installaatio, johon liittyy hänen eteläpohjalaista sukuaan koskeva tarina: taiteilija kertoo kaivavansa esiin Rapalaaksoon piilotettuja isoisoisänsä kuvaamia lasinegatiiveja. Linna liittää teokseen kysymyksiä elämästä ja omasta identiteetistä. Siitä välittyy kaipaus, halu ymmärtää itseään ja elämäänsä suhteessa siihen mitä on ollut.

Nykytaiteessa on näköaistin rinnalle noussut moniaistisuus: puhutaan ”aistien vuotamisesta toisiinsa”, kyvystä aistia kehonsisäisiä tapahtumia – tai painovoimaa ja tilallisuutta. Tarkastellessa Linnan installaatiota katsojan näkö- ja kuuloaistimukset sekoittuvat muihin aistimuksiin. Installaatio yhdistyy katsojan omiin muistoihin ja kokemuksiin – myös siihen muistiin, joka on tiedostamatta tallentunut katsojan kehoon. Teos ei siis suostu tarkasteltavaksi vain taiteilijan luomisprosessina tai näyttelyssä esillä olevana objektina. Kukin näyttelykävijöistä osallistuu itse teoksen luomiseen.

Jokainen pieni asia -näyttelyssä Linna on siirtynyt jo Rapalaaksosta eteenpäin. Taiteilijan mukaan painotus on nyt onnessa. Mitä se on? Näyttelyn teokset saavat edelleen ajattelemaan etsimisen, löytämisen ja luomisen salaperäistä prosessia.

Linnan uusissa teoksissa abstrakti ajatus yhdistyy materiaaliseen ja aistimelliseen: ajatus tai muisto onnesta yhdistyy tammenoksaan. Teoksissa on pysäyttävä tuntu. Pysähdyksistä muodostuu kytköksiä katsojan muistin ja toisten muistin välille. Aika avautuu, erilliset tapahtumat limittyvät. Jokainen pieni asia on mahdollisuus kytkeytyä maailmaan, siihen mitä on ollut ja mitä on tuleva.

Linnan työskentelyä on tukenut Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Näyttelyä on tukenut Etelä-Pohjanmaan liitto.

Soile Haapala
vs. museotoimenjohtaja
Nelimarkka-museo, Etelä-Pohjanmaan taidemuseo

*

Näyttelyn muut teokset:

Viipyilyä Rapalaaksossa (Lingering in Rapalaakso), 2018
Vaihteleva tekniikka, vaihteleva koko

Annaliisa Krage
Licht und Farbe 2 (light and colour 2), 2020
Öljy kipsillä, 6 x 2,5 x 1,5 cm

*

Valikoitu press:

Ilkka-Pohjalainen, 24.3.2020